Ljubimci
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ljubimci

Sve o kucnim ljubimcima


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Nesto o mackama

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Nesto o mackama Empty Nesto o mackama Ned Jan 17, 2010 4:21 pm

Admin


Admin

Mačka
Postoji mnogo različitih sorti mačaka, od kojih su neke bezrepe ili bezdlake, kao rezultat mutacija i ima ih u različitim bojama. One su vešti grabljivci i poznato je da za ishranu love preko 1000 različitih vrsta životinja. Veoma su pametne. Neke od njih se mogu naučiti, ili čak nauče same, da pokreću jednostavnije mehanizme, poput kvake na vratima ili ručice na vodokotliću.Komuniciraju glasom (mjaukanjem), predenjem, frktanjem, režanjem, škljocanjem, i sa još oko stotinu drugih glasova, kao i govorom tela. Mačke koje žive u grupama koriste kombinaciju glasova i govora tela za međusobno sporazumevanje.

Fizički izgled

Odrasla mačka je od njuške do kraja trupa dugačka prosečno 60 cm, dok joj je rep dugačak oko 25 cm. U ramenima je visoka 30-35 cm. Mačka je u proseku teška između 2,5 i 7 kg, mada neke vrste, poput Mejn Kun mogu da dostignu 11,3 kg. Poznato je da su neke dostizale i težinu od 23 kg usled "prežderavanja". Ovo je veoma nezdravo za mačku, i trebalo bi da bude predupređeno pravilnom ishranom i vežbanjem (igrom), što naročito važi za mačke koje žive u zatvorenom.

Čula

Oceniti čula bilo koje životinje je teško jer uglavnom ne postoji direktna komunikacija između subjekta i onoga ko vrši test.
Iako mačja čula mirisa i sluha možda nisu toliko razvijena, kao recimo kod miša, umnogome su superiornija od čovekovih. Ona zajedno sa njenim visoko razvijenim čulima vida, ukusa i dodira čine mačku veoma osećajnom životinjom među sisarima.

Lov i ishrana

U odnosu na svoju veličinu, domaće mačke su veoma efikasne grabljivice. U lovu na manje kičmenjake, njihova taktika zasede i prikradanja slična je onoj kod leoparda, a po skoku i korišćenju kandži kao kod tigrova. Nakon što skoče na plen, sledi smrtonosni udarac tako što zariju svoje očnjake u vrat žrtve i prerežu joj kičmeni stub, ili je uguše tako što joj priklješte dušnik.
Domaća mačka lovi i hrani se sa oko hiljadu različitih vrsta životinja, dok je kod velikih mačaka taj broj manji od sto. Iako, teoretski, velike mačke mogu takođe da ulove većinu tih vrsta, to ne čine zbog male hranljive vrednosti tih životinja. Izuzetak je leopard koji često lovi zečeve i druge manje životinje.

https://kucniljubimci.serbianforum.info

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu